Ambassadeur Saskia van den Ouden

Saskia van den Ouden

Topsport for Life - Saskia van den Ouden - portretDankzij het meedoen aan een actie bij Radio 538 (“Hier met je rekening”) kwam haar droom eind 2012 uit en kon ze een hardloopprothese, ook wel blade genoemd, aankopen. Sportprotheses worden door de verzekering niet vergoed.
Om verder aan haar herstel en conditie te werken begon Saskia met zwemmen en werd daar uitgenodigd mee te doen aan een talenten dag van de NTB (Nederlandse Triathlon Bond). Van de NTB kreeg ze weer trainingsschema’s om het lopen op een blade goed op te  bouwen.

Met doorzettingsvermogen en enthousiasme wist zij zich terug te vechten en kon ze zelfs in september 2013 haar entree op het internationale wedstrijdpodium van de paratriathlon maken. Op het WK in Londen werd meteen een bronzen medaille behaald.

Dit was het begin van een paar mooie jaren waarin ze als lid van de NTB selectie op diverse plaatsen in Europa en ook daarbuiten aan internationale wedstrijden (ook EK’s en WK’s) mocht deelnemen en mooie resultaten behaalde, waaronder het Europees Kampioenschap in 2015.

In de loop van 2016  namen de problemen en pijn aan de stomp echter enorm toe. De pijn ging overheersen en het sporten werd steeds moeilijker. Na diverse consulten en onderzoeken kwam er weer slecht nieuws en is op 17 februari van dit jaar haar linkerbeen tot boven de knie geamputeerd.   

Op dit moment is Saskia volop aan het revalideren. Zonder knie betekent niet alleen dat er nieuwe protheses (een dagelijkse, een blade en een fietsprothese) met een kunstknie nodig zijn, maar ook dat ze weer helemaal opnieuw en anders moet leren lopen.

Saskia: “Ik ben vastberaden om ook nu weer af te rekenen met deze fase van tegenslag. Het sporten ga ik weer op pakken en beleven wat ik allemaal nog kan. Zwemmen en handbiken gaat prima, de komende tijd wil ik het fietsen en hardlopen weer gaan proberen. Of topsport er weer in zit is nog niet duidelijk, maar wel zeker is dat ik het ga proberen!”

 

Saskia over Topsport for Life:

“Als sporter ben je bezig met het stellen van doelen en doe je er alles aan om deze te halen. Maar als er ineens een zware ziekte op je weg komt, is dat iets waar je niet omheen kunt en wat je hele leven op z’n kop zet.De stichting Topsport for Life spreekt mij enorm aan omdat ze er zich willen inzetten voor al die mensen die levensbedreigend ziek zijn. Dit door ze mooie momenten te bezorgen of er gewoon voor ze te zijn.

Ik weet uit ervaring dat als je ziek wordt veel mensen het moeilijk vinden daar mee om te gaan, niet altijd weten hoe ze daarop moeten reageren. Graag wil ik die mensen spreken en me inzetten bij activiteiten om iedereen prachtige momenten te bezorgen”.

 

>> Klik hier voor de andere ambassadeurs

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *