Blog Ronnie Möller – augustus 2019

spiritualiteit._4jpg

De blog van Ronnie van deze maand is er 1 ‘van de buitencategorie’… Omwille van de opbouw hebben we er daarom voor gekozen om te beginnen met een voorwoord door onze mede-initiatiefnemer, Miel in ’t Zand.
Daarna lees je de korte zeer persoonlijke blog van Ronnie over het onderwerp spiritualiteit. Onderaan zijn blog vind je dan het complete artikel dat je als PDF kunt downloaden, lezen, bewaren.

Ronnie stelt het heel erg op prijs wanneer zijn blog verder wordt gedeeld.  Ook reacties stelt hij deze keer heel erg op prijs omdat hem dit zal helpen bij zijn verdere bijzondere persoonlijke ontwikkelingsproces. Dat maakt hem sterker en beter bestand tegen het lijden van het leven met ALS in de meest extreme vorm.

Je kunt helemaal onderaan deze pagina een bericht voor Ronnie of een reactie achter laten.

Red. Ronnie is op 13 augustus 2020 tot ons grote verdriet overleden aan de gevolgen van zijn ziekte. Lees verder zijn gedenkpagina op deze website.


Voorwoord van Miel in ’t Zand


Ronnie Möller, nog maar 37 jaar en vader van 2 jonge zoontjes, leeft na de diagnose al 8 jaar met de dodelijke ziekte ALS. Een genadeloze ziekte die er gemiddeld binnen 3-5 jaar toe leidt dat alle lichaamsspieren ermee ophouden en daardoor het leven onmogelijk maken met de dood als eindresultaat… Uitzicht op een oplossing of behandeling is er ondanks het al jarenlang miljoenen euro’s verslindende wetenschappelijk onderzoek nog steeds niet.

Ronnie heeft er in 2015, toen hij pas 4 jaar ziek was en heel veel ademhalingsproblemen ondervond, voor gekozen verder te leven met de hulp van een beademingsmachine. Hij wordt nu al 4 jaar 24 uur per dag kunstmatig beademd en is daardoor ook 24 uur per dag afhankelijk van de zorg en hulp van andere mensen. Zijn lichaamsspieren zijn er nu vrijwel allemaal mee gestopt. Hij heeft nog enige functie van zijn gelaatsspieren die hem in staat te stellen te communiceren en met oogbesturing te schrijven.
Een onmenselijk en voor de meeste mensen die de ziekte ALS overkomt ook een ondraaglijk perspectief waardoor een zelf gekozen vroegtijdig levenseinde de enige uitweg lijkt.
Maar niet voor Ronnie. Ronnie heeft zijn situatie juist gebruikt om zich vooral ook persoonlijk te ontwikkelen om daarmee de ziekte en het leven met enorme fysieke beperkingen vooral ook mentaal sterker aan te kunnen. Ronnie: “Ik ben een gelukkig mens”.

Sinds het begin van 2019 schrijft hij maandelijks zijn blog waarin hij anderen deelt in zijn leven. Informatief omdat hij vertelt hoe hij praktisch omgaat met zijn situatie, maar ook bijzonder inspirerend omdat Ronnie een uitgesproken positief mens is die denkt in oplossingen en niet in bedreigingen.

In deze blog van augustus 2019 gaat Ronnie uitvoerig in op het thema van spiritualiteit en religie. Bewonderenswaardig is hoe hij zich onbevangen maar wel zeer bewust enorm heeft verdiept in deze moeilijke onderwerpen en daardoor ook antwoorden heeft gevonden op levensvragen die ieder mens kan bezig houden, maar zeker wanneer je bent getroffen door een ziekte zoals ALS.
Het is een diepzinnig persoonlijk ontwikkelingsproces voor hem geworden dat hem nu de energie en kracht geeft om verder te kunnen leven met het fysieke lijden.

Deze blog is daardoor een bijzonder verhaal van een bijzonder mens geworden die anderen, al dan niet ziek, hopelijk ook inspireert om dit persoonlijk ontwikkelingsproces aan te gaan.

Ik ben dankbaar dat Ronnie op mijn pad is gekomen. Hij inspireert mij elke dag weer om te kunnen gaan met tegenslagen en de kracht van liefde voor anderen en voor jezelf te gebruiken om de wereld een klein beetje beter te maken.


Miel in ’t Zand,
mede-initiatiefnemer en directeur


En dan Ronnie aan het woord!

Topsport for Life - Ronnie Möller 

Vandaag is mijn nieuwe blog verschenen!

Ik heb tot nu toe vooral over praktische, aardse zaken “geschreven”. Maar vroeg of laat komen we allemaal een keer te sterven, meestal een eng onderwerp waar we niet lang over na willen denken en niet over willen praten. We verliezen sowieso onze aardse bezittingen en ons aardse bestaan. Ook verliezen wij onze dierbaren, of toch niet? Allemaal dingen wat we het liefst wegstoppen en niet over willen denken. En misschien ben je gelovig en heb je nog steeds veel vragen en/of ook twijfels. Weggestopte angst kan zonder dat we het door hebben leiden tot emoties angst, verdriet of boosheid. Hoe goed we het ook lijken te hebben, toch voelen we ergens diep van binnen een onrust.

Ik wil dit bespreekbaar maken en daarom gaat mijn nieuwste blog over wat ik het belangrijkste onderwerp wat er bestaat vindt: Spiritualiteit en Godsdienst. 

Ik heb een inzicht op Spiritualiteit en Godsdienst ontwikkeld welke ik niet aan jou wil opdringen, maar bescheiden en nederig met jou wil delen. Dit inzicht kreeg ik niet tot mij via de bekende weg, zoals georganiseerde religieuze organisaties of zoals verschillende religies en religieuze stromingen via de mainstream media het uitleggen. Nee, dit is Spiritualiteit en Godsdienst vanuit een ander perspectief. Dit is spiritualiteit op basis van mijn ervaring , wetenschap en intuïtie gecombineerd waarbij ik tracht om zo in balans tot de Absolute Waarheid te komen .

Ik geef mij in deze blog bloot en vertel over mijn intieme relatie met Godsdienst.

Waarom?

Omdat het mij de kracht geeft om in een zeer vergevorderd stadium van 1 van de ergste ziektes die er bestaan toch met veel levenszin door het leven te gaan.

Mijn spiritualiteit geeft mij kracht , levenszin, rust , liefde voor alles en iedereen, vrede, harmonie, bevrijding van negatieve emoties als angst /boosheid / verdriet, vrede, meer empathie, verantwoordelijkheid, vergevingsgezindheid, ambities , dankbaarheid, doel van het leven, etc, etc, etc…

Ik typ zoals je waarschijnlijk weet traag, doordat ik via oogbesturing typ. Desondanks is dit na weken gepassioneerd “schrijven” meer geworden dan een blog: Het is een klein boekwerk geworden!

Dit is voor mij de belangrijkste blog tot nu toe en ik hoop oprecht dat je het wilt lezen. Mocht je het willen lezen, dan is mijn advies om het in rust te lezen.

Zoals eerder aangegeven probeer ik niet een religie op te dringen en anderen te overtuigen maar deel ik bescheiden mijn visie. Ik stel ook reacties zeer op prijs! Dit mogen ook andere inzichten en/of aanvullingen zijn. Graag zelfs. Want voor mij is spiritualiteit een oneindige reis en kunnen wij in het leven van oneindige kennis altijd van elkaar leren, ongeacht opleidingsniveau, leeftijd, cultuur, achtergrond, etc.

Bedankt voor je interesse.

Met liefde,

Ronnie 

>> dowload hier ‘Hoe ik kracht en levenszin
uit spiritualiteit haal” (PDF)

>> ga hier terug naar de andere blogs van Ronnie

9 thoughts on “Blog Ronnie Möller – augustus 2019

 1. Ronnie is een topper en held. In mijn land worden deze aandoeningen genezen via de traditionele wijze. Verder wens ik hem het allerbeste en heel veel spirituele kracht

  • Dank voor je reactie Eugenie. En je maakt een interessante opmerking, nl. dat deze aandoeningen genezen worden. Maar ALS kent geen behandelmethode en is in principe een dodelijke ziekte…? Genezing is dus helaas niet aan de orde. We kunnen alleen maar hopen dat er binnen afzienbare tijd wel iets voor gevonden kan worden zodat het ziekteproces kan stabiliseren en liever nog verbetering kan optreden.

 2. Onze dochter marije heeft waarschijnlijk pls een broertje vsn Als Ik ben benieuwd hoe jullie fam het proces is gegaan in de verwerking van jou ziekte.Spiritueel Kracht vinden Alles om ons heen is energie .Na mijn bijna dodervaring veranderde mijn leven .En kwam het spirituele ..Het steunt mij nog steeds Ben niet meer bang om dood te gasn Je verlaat je lichaam om op te gaan in de energie ..Je lichaam is dus een lichaamlijk omhulsel Groeii door en deel das prachtig Liefs en kracht Ans Denekamo

  • Bedankt voor je reactie Ans!
   En vervelend te vernemen van Marije. Veel sterkte en kracht toegewenst aan jullie!
   Ik vind dat mijn familie er dapper mee omgaat en dat vanaf het begin al: ze staan voor mij klaar en ondanks hun zorgen komen ze altijd vrolijk binnen en zorgen voor een gezellige sfeer.
   Ans, je geeft aan een BDE te hebben gehad. Ik ben hier benieuwd naar. Wil je mij er meer over vertellen? Mag eventueel als je dat hier niet wilt ook privé; ik ben eenvoudig te vinden op Facebook. Maar mocht je het willen delen hier, dan graag, ernstig zieken lezen hier en ik denk dat het goed is te delen waarom je geen angst hebt voor de dood.
   Harte groet,
   Ronnie Möller

 3. Dag Ronnie, ook ik schrijf met mijn ogen en weet hoe vermoeiend het kan zijn maar ook dat je je verhaal kwijt kan. Alleen op papier is toch anders dan gesproken. Mn de toon is heel belangrijk. Ik vind het bewonderingswaardig dat wat jij voelt zo goed hebt kunnen uitdrukken. En super fijn dat je dit zo voelt en zo enorm veel kracht en levenslust uit haalt. Dat moet een fijn en gelukkig gevoel geven. Voor mijzelf, ik ben niet gelovig ook niet mee opgegroeid. Het is daarom moeilijk om mij in jouw verhaal te herkennen, of er iets mee te kunnen. Je blogs lees ik elke keer weer met veel belangstelling. Ik hoop dat ik nog vele mag lezen. Nogmaals bewondering voor je woorden en inzichten. Liefs Astrid

 4. Heel veel respect voor je !
  Hoop dat je nog heel lang je missie mag voortzetten. Wen je heel veel krachten sterkte toe . Je bent n groot voorbeeld voor vele en laat mij in ieder geval eens beter naar mezelf kijken . Dank voor je inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *