Blog Ronnie Möller – oktober 2019

Topsport for Life - Ronnie Möller - Avatar

 

 

Sondevoeding, mijn spijsverteringprobleem
en visie op voeding

 

Goedendag beste lezer!

Deze keer gaat mijn blog over voeding.  

Ik heb eerder in 2018 al eens geschreven over mijn eigen gemaakte voeding wat ik destijds tot mij nam en krijg daar soms vragen over. Vandaar dat ik er ook nu over wil schrijven, alsmede het feit dat het samenstellen van eigen voeding voor mij weer actueel lijkt te worden.

Topsport for Life - Ronnie Möller - Blender

Op deze foto hierboven zie je de blender waar ik sinds kort over beschik. Deze is is krachtig, kan veel na elkaar mixen en kan warm voedsel aan. Dit met het oog op het zelf maken van sondevoeding wat rechtstreeks in mijn maag wordt gespoten via mijn (verwisselbare) Mic-Key button PEG sonde. In een blender gaan voedingsstoffen verloren, in een slowjuicer gaan bijvoorbeeld minder vitamines verloren dan in een blender maar dan wordt “pulp” verwijderd waardoor vezels en enzymen verwijderd worden. Vandaar mijn keuze voor de blender. Nadeel is dat ik niet kan kauwen waardoor een belangrijk voor-verterings proces (speeksel en speekselklieren) niet plaatsvindt.

Topsport for Life - Ronnie Möller - Mic-Key button voedingssonde

Hierboven een voorbeeld van een Mic-Key button voedingssonde. Deze is thuis eenvoudig zelf te verwisselen. Deze heb ik sinds december 2014. Daarvoor had ik twee jaar een vaste Peg sonde waar het een groot nadeel van is dat wanneer het defect raakt of verstopt dan wordt het vasten tot je in het ziekenhuis terecht kan…

Topsport for Life - Ronnie Möller - Mic-Key button voedingssonde 2

Deze foto toont een complete Mic-Key button. Verwisselen is eenvoudig. Het ballonnetje is met 4 a 5 ml water gevuld en bevind zich in de binnenkant van de maag. Dus bij het verwisselen is het een kwestie van de oude met behulp van een klein spuitje leeg trekken, vervolgens kan je de oude Mic-Key button in zijn geheel uit de maag trekken en dan de nieuwe Mic-Key in de maag via het bestaande gaatje duwen en weer opblazen/vullen met water. En klaar.

Op YouTube zijn filmpjes te vinden over het verwisselen mocht je meer willen weten.

 

 

Mijn geschiedenis met eigen gemaakte sondevoeding

Van oktober 2017 tot ca augustus 2018 had ik de laboratorium-sondevoeding aan de kant gegooid en liet ik mijn eigen verse voeding mixen in een blender en toedienen. Ik ervaarde onder andere meer levendigheid, energie en een betere stralende huid. Nadelen waren dat ik afviel, vaak dunne ontlasting had en ook zeer regelmatig ongelukjes daarmee in bed had. Ik had geen deskundigen geraadpleegd, dat valt ook niet mee aangezien veel artsen en diëtisten in het reguliere systeem zich liever lijken vast te willen houden aan de laboratorium-sondevoeding, want veel patiënten overleven immers jaren op dit, verzekeringen vergoeden het en het voorschrijven van lab sondevoeding is ook minder complex.
Ik deed het “op eigen houtje” en deed maar wat. Voornamelijk groenten en fruit en maar hopen dat ik van alle voedingsstoffen voldoende binnen kreeg… Augustus 2018 ging het een en ander mis. Ik kreeg geelzucht en ik bleek een blokkade in mijn galwegen te hebben en kwam in de molen van reparaties in het ziekenhuis en heel erg ziek zijn. Of dat te maken had met mijn dieet konden de artsen niet vertellen en werd ook niet onderzocht. Wat echter wel uit bloedonderzoek bleek was dat ik te weinig eiwitten en een mineraal als kalium in mijn systeem had. Ik besloot terug te gaan op laboratorium-sondevoeding en het ging weer beter met mijn ontlasting en door de ingrepen in het ziekenhuis was ook de geelzucht verdwenen.

Maar ondanks de laboratorium voeding kwam de geelzucht een half jaar later, in april 2019, weer terug. En kreeg ik daarbij ook nog eens diabetes. Ook mijn huid is kwetsbaar en herstelt moeilijk. Ik heb daarnaast lichte, stinkende, stopverf-kleurige ontlasting. Waarden bloed zijn in orde dus zien huisarts en MDL-arts geen reden dit verder te onderzoeken. En mijn energielevel gaat naar beneden.

Omwille deze klachten te verminderen hoop ik dat een vers en juist dieet mij kan helpen. Ik heb de kracht van verse voeding vorige keer, ondanks dat het dieet kennelijk niet goed was, wel mogen ervaren. Ik geloof ook in de kracht van vers voedsel ten opzichte van laboratorium voeding. Laatstgenoemde bestaat uit talrijke extracten, is een jaar houdbaar en ik krijg het rechtstreeks in mijn maag maar mocht je het drinken dan wordt je er niet vrolijk van zo smerig. Mijn intuïtie en logisch verstand zeggen dat dit niet gezond kan zijn, wat een groep diëtisten en wetenschappers ook mogen beweren.

 

 

Levenslicht/Biofotonen in voedsel

Vers voedsel bevat ook Biofotonen, Levenslicht, wat wetenschappelijk is aangetoond. Met huidige technieken is dit Levenslicht goed vast te leggen zoals bijvoorbeeld door Kirlian Research. Op de foto hieronder zijn de aanwezige Biofotonen in een rauwe broccoli te zien:

Topsport for Life - Ronnie Möller - rauwe broccoli

Topsport for Life - Ronnie Möller - tomaat

Hierboven zie je het verschil van levenskracht tussen rauwe of gekookte tomaat. Een behoorlijk verschil toch? Zo zijn er ook aanzienlijke verschillen tussen biologisch en niet biologisch en geldt hoe korter de tijd tot plukken, hoe meer Levenslicht/Biofotonen. Het zou me trouwens niets verbazen wanneer er grote verschillen zijn tussen ontkiemd en niet ontkiemd. En hoeveel Biofotonen zou er in laboratorium sondevoeding aanwezig zijn? Ondanks het uitgebalanceerde dieet met de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen had ik niet de energie in vergelijking tot het niet uitgebalanceerde verse dieet. Ik denk dat dit met de Biofotonen te maken heeft, wat niet of nauwelijks, waarschijnlijk helemaal niet, aanwezig is in laboratorium sondevoeding en wel in vers voedsel. Zoals ik het zie hebben wij mensen niet alleen voedsel nodig met de juiste chemische samenstelling, maar ook Biofotonen / Levenslicht.

 

 

Zijn wij mensen vleeseters of planteneters? Wat zijn we eigenlijk?

Ik vind dit een cruciale vraag waar we heel goed stil bij moeten staan.

En ik wil hier graag mijn inzicht over delen. Ik vind mijn inzicht een logische en deze is ook ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Wij mensen zijn van origine geen van beide, namelijk geen vleeseters maar ook geen planteneters. Ik zal het zo verder onderbouwen.

Doordat ik me bewust ben van het feit dat we geen vleeseters zijn haal ik al een tijd geen vlees meer in huis en geef ik ook op verjaardagsfeestjes geen vlees. Bekenden van mij moeten hier soms om lachen aangezien ik voor mijn ziekte enorm veel vlees at. Mijn broertje noemt mij nog steeds “schnitzel”. Ja die at ik vroeger graag, ik vond het lekker, al vraag ik me af wat ik er lekker aan vond want een schnitzel zelf had niet zo veel smaak. De marinade, kruiden en paneermeel maakten dat ik het lekker vond. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook bepaalde paddenstoelen zoals oesterzwammen paneren en marineren, ben benieuwd hoe dat zou smaken. Enfin, ik dacht vroeger niet na over voeding en niet over het leven wat dieren ondergaan om ons te dienen. Niet over milieu of onze essentie en gezondheid. Tegenwoordig ben ik tot in mijn hart geen vleeseter. Wanneer ik weer zou kunnen eten zou ik geen vlees, vis of zuivel meer raken. Zelfs in mijn dromen, wanneer ik droom dat ik genezen ben en ik wandel door de supermarkt, dan koop ik geen vlees. Dus ik ben zowel in mijn bewustzijn als onderbewustzijn geen vlees, vis of zuivel consumeerder meer.

Soms lees ik veganisten die schrijven dat ze ondanks dat dieren een goed leven gehad hebben, ze het zielig vinden voor het dier en mede hierom plantaardig voedsel eten…  Dit mag geen reden zijn aangezien alles wat als fysiek voedsel kan dienen op deze planeet, van bacterie tot insect, van plant tot dier tot mens, alles is leven en alles heeft een vorm van Bewustzijn! Niets wil gegeten worden, ook planten niet en ook noten en zaden zouden het liefst willen ontkiemen en leven. Voor ieder leven is het “zielig” gegeten te worden. Het is de wet van de fysieke wereld. Maar zoals ik het zie, hierbij refereer ik ook naar mijn vorige blog over spiritualiteit, gaat geen Leven en Bewustzijn verloren en hebben we in dit leven alleen een tijdelijk jasje aan. Dit geldt voor de mens, maar ook voor al het overige leven. Dus waarom rouwen over deze fysieke wetten der natuur? Het enige wat we kunnen doen is al het leven liefdevol behandelen en de natuur in balans houden door qua voeding dicht bij onze essentie te blijven.

 

 

Wat is onze fysieke/lichamelijke essentie?

Wij mensen zouden omnivoren zijn; ofwel een combinatie dieet van vlees en plantaardig voedsel. Daarnaast zijn een deel van onze voorouders jagers en verzamelaars geweest. En wij kunnen 100 jaar oud worden met een omnivoor dieet, dus voilà, wij zijn omnivoren… Of toch niet?

Ik kan hier inmiddels behoorlijk wat over vertellen, maar ik houd het kort. Wij mensen hebben geen klauwen, grote tanden met veel bijtkracht of hoogontwikkelde zintuigen. Wij mensen zijn niet gebouwd om wilde dieren met onze blote handen te doden. Daar hebben en hadden wij hulpmiddelen voor nodig zoals messen, speren, vallen of een pijl en boog.

Kijken we naar ons spijsverteringssysteem dan hebben wij mensen een langer darm systeem dan vleeseters en zij hebben een gladdere darm en een veel sterker maagzuur. Dit alles maakt het mogelijk om een dier rauw, met huid, haar, veren en botten op te eten en te verteren. Ook hebben zij geen probleem met lijkgif. Wij mensen kunnen dit niet aan en overleven dat niet. Wij moeten dieren bewerken: villen, schoonmaken en koken of bakken waardoor de chemie verandert en bovendien Biofotonen / Levenslicht verloren gaat. En zelfs na al deze bewerkingen duurt het verteren van een hamburger begrijp ik ongeveer 3 dagen waardoor het een enorme belasting is voor onze darmen en overige betrokken organen en ons spijsverteringssysteem in het geheel.
Nee, wij zijn anatomisch overduidelijk geen vleeseters! En daarnaast blijkt uit wetenschappelijke ontdekkingen dat de mens voordat hij (voor een deel?) jager/verzamelaar werd, hij een ander eetpatroon had wat past bij onze fysieke essentie. Zo bleek na bestudering van zeer oude fossielen van wat men de “oermens” noemt.
Aannemelijk is dat door veranderingen door een of meerdere rampen, waar onze planeet mee te maken heeft gehad, er meer schaarste in voedsel kwam waardoor de mens moest gaan jagen. Er zijn via verschillende culturen uit verschillende streken aan ons overgeleverd dat er rampen op onze planeet zijn geweest als gevolg van veranderingen in ons zonnestelsel. En de oude Soemeriërs hebben via kleitabletten overgeleverd dat er in het begin geen open vlaktes waren; er was alleen maar woud waar de mens in leefde. Daarnaast is het maar de vraag of er wel altijd seizoenen zijn geweest. Zo zijn kalenders wereldwijd zo’n 5100 jaar geleden aangepast naar het schijnt van 360 dagen naar 365,25 dagen (we gebruiken nog steeds 360° in een cirkel uit de Soemerische tijd), dat valt te verklaren door catastrofale veranderingen aan onze planeet (kanteling planeet?) waardoor er seizoenen kwamen. Dit is voor mij een aannemelijke theorie waardoor mensen vroeger niet hoefden te verzamelen. Er was voedsel in overvloed in het woud. Enfin, los van deze theorie over een alternatieve geschiedenis over mens en voeding is het dus volkomen logisch en wetenschappelijk dat mensen geen vleeseters zijn. We zijn geen carnivoren en geen omnivoren.

Mensen zijn ook geen herbivoren (planteneters)en zeker geen granivoren (graaneters). Ons spijsverteringssysteem werkt heel anders. Granivoren (denk aan vogelsoorten) hebben twee magen en een snavel en krop, perfect voor het verteren van granen. Wij mensen moeten granen bewerken en verhitten om het te kunnen eten en zelfs dan is het nog een intensief proces voor onze darmen(denk aan zetmeel en gluten). En bewerken en verhitten gaat ook nog eens ten koste van Levenslicht.

Herbivoren hebben vaak meerdere magen, langere darmen en kunnen herkauwen om grote hoeveelheden planten te kunnen verteren. Mensen kunnen dat niet, in tegenstelling tot herbivoren kunnen wij ook bijvoorbeeld geen cellulose verteren en moeten we veel soorten bladgroen verhitten (=verlies van Levenslicht) om geen darmproblemen te krijgen.

 

 

Wat zijn wij mensen dan wel?

Mensen hebben het spijsverteringssysteem van een fructivoor. Ons dieet bestaat oorspronkelijk waarschijnlijk dus uit fruit, bessen, noten, pitten, zaden, bepaalde groenten, kruiden, specerijen en knollen en misschien insecten.

Vondsten van zeer oude fossielen zouden (ik was er niet bij) bevestigen dat de oude (“oer”)mens een fructivoor was.

Ik heb uit nieuwsgierigheid een fructivoor-dieet samengesteld en ingevuld in www.cronometer.com. Dit is een website waar je al jouw ingrediënten in kunt vullen die je per dag eet of wilt eten en vervolgens uitrekent hoeveel eiwitten, aminozuren, mineralen, vitamines, vetten, etc je binnen krijgt. Kortom een zeer handige tool om te zien of je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Het is Engelstalig dus wanneer je hulp nodig hebt met vertalen van Nederlands naar Engels, gebruik dan een Online vertaal site.

Het fructivoor-dieet wat ik invulde bestond uit noten, pitten, zaden, fruit en wat rauwe groenten. Alle voedingsstoffen krijg je volgens dit rekenprogramma binnen, ook de essentiële aminozuren. Alles behalve vitamine B12 en D. Maar vitamine D haalden mensen vroeger toen men in de natuur leefde uit voldoende zonlicht en Vitamine B12 zijn bacteriën aanwezig in vruchtbare grond die ze vroeger zonder de hedendaagse hygiëne standaard vast en zeker voldoende binnen kregen. Dit dieet bestaat uit ca. 2300 Kcal wat voldoende is voor de bewegende vrouw en de man eet gewoon een paar bananen extra. Met dit dieet heb je helemaal geen pan nodig, je hoeft niks te bewerken/verhitten en krijgt zo de volle lading Biofotonen binnen! Dit bevestigt voor mij dat het het meest aannemelijk is dat onze ware natuur is die van een fructivoor. En indien waar, laten we dan wereldwijd veel meer fruitbomen en notenbomen planten. Planten en bomen nemen CO2 op, wat ook nog eens bijdraagt aan vermindering van CO2, dus ook veel beter voor de balans van de natuur. Er wordt veel gesproken over CO2 uitstoot verminderen, maar we kunnen dus ook op een zeer nuttige manier CO2 opname vermeerderen…

Samenvattend zijn we dus een fructivoor. Hoewel allerlei voedsel (=leven) rijk aan voedingsstoffen is, van kip tot rundvlees tot vis en zaden tot bladgroen tot granen, is niet alles geschikt voor ons spijsverteringssysteem. Uit schaarste is de mens van zijn oorspronkelijke voeding afgeweken door te gaan jagen en later gewassen te verbouwen en over te gaan op landbouw. Maar omdat we veel van ons dieet moeten bewerken en verhitten verliest ons voedsel aan Biofotonen / Levenslicht en belasten we onze darmen. Hoewel we met dit alles-dieet soms wel 100 jaar oud kunnen worden, is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) momenteel ruim 30% van de Nederlandse bevolking chronisch ziek. En daarnaast trekken we de natuur uit balans. Mensen fokken massaal vee die ruim 50% van het graan wereldwijd consumeren, waar kostbaar regenwoud voor gekapt wordt vanwege soja en waar per kilo omgerekend enorm veel water verbruikt wordt. Kappen van regenwoud zorgt ook voor een mindere CO2 opname waardoor de CO2 waarde in de lucht stijgt. Het is mijns inziens dan ook heel belangrijk om waar mogelijk zoveel mogelijk terug te gaan naar onze essentie in voeding: een fructivoor dieet.

De Soemeriërs vertellen ons via kleitabletten, naar schatting 4000 tot 7000 jaar oud, dat hun voorvaderen, de eerste mensen, leefden in een wereld zonder open vlaktes; er was alleen maar woud. Ook waren er geen seizoenen zoals wij die nu kennen. Als dit klopt, zou onze planeet vroeger best wel eens gelijkenis kunnen hebben gehad met dit prachtige landschap uit deze scene van Avatar. Jagen en/of verzamelen was niet nodig, er was voedsel in overvloed.
De Soemeriërs vertellen ons via kleitabletten, naar schatting 4000 tot 7000 jaar oud, dat hun voorvaderen, de eerste mensen, leefden in een wereld zonder open vlaktes; er was alleen maar woud. Ook waren er geen seizoenen zoals wij die nu kennen. Als dit klopt, zou onze planeet vroeger best wel eens gelijkenis kunnen hebben gehad met dit prachtige landschap uit deze scene van Avatar. Jagen en/of verzamelen was niet nodig, er was voedsel in overvloed.

Breatharians

Er zijn mensen die beweren te overleven zonder fysiek voedsel te eten door kosmische energieën te nuttigen. Dit klinkt waarschijnlijk te mooi om waar te zijn, maar ik wil het toch even genoemd hebben. Er zijn aardig wat mensen die zeggen zo te leven en ik heb ook nog een tijdje een stel gevolgd op Facebook. Spraken ze de waarheid? Ze gaven ook cursussen aan groepen ergens in Amerika en het kwam geloofwaardig op mij over. Ik weet het niet. Wat ik wel weet dat uiteindelijk alles energie is, ook materie is energie, dat wordt ook bevestigd door kwantumfysica. Ieder atoom heeft energie in zich. Breatharians zeggen de kosmische energieën door middel van technieken zo tot zich te nemen zodat ze niet hoeven te eten…

Er zijn ook mensen die aan Sungazing doen. Zij kijken bij zonsopkomst en zonsondergang bij een niet te sterke zonkracht  in de zon. En lang! Een Nederlander geeft cursussen hierin volgens mij hier ergens op de Veluwe en zegt dat hij veel minder eten nodig heeft hierdoor. Naar eigen zeggen begon hij met 10 seconden, heeft dat opgebouwd naar 45 minuten en verbetert het je gezichtsvermogen en algehele gezondheid.

Breatharians: Mensen die zeggen geen fysiek eten nodig te hebben  door te leven op kosmische energieën.
Breatharians:
Mensen die zeggen geen fysiek eten nodig te hebben

door te leven op kosmische energieën.

 

 

Wat heb ik gedaan en wat zijn mijn plannen?

Deze keer wil ik niet zonder hulp aan een dieet beginnen. Ik had een tijdje geleden al mijn reguliere diëtist geraadpleegd en zij adviseerde mij om niet af te stappen van het laboratorium-sondevoeding maar ook dat ze eigenlijk geen ervaring had met patiënten die hun sondevoeding zelf maken.
Ook heb ik contact gehad met mijn Ayurveda arts hierover en hij heeft mijn persoonlijk ‘Dosha’-type bepaald en aan de hand hiervan een overzicht gestuurd met een lange lijst met voedingsmiddelen die energetisch wel en niet goed zijn.

Zoals eerder gezegd heb ik ook fysieke klachten zoals veel vermoeidheid en zeer vermoeide ogen, huidklachten en stinkende stopverfkleurige ontlasting waar de reguliere gezondheidszorg geen verklaring en oplossing voor heeft. Er werd bloed geprikt, lever en gal waarden waren in orde, dus zagen huisarts, MDL-arts en ziekenhuisarts geen reden om verder actie te ondernemen. Inmiddels zijn mijn ogen zo vermoeid dat ik soms niet eens kan typen.

Weken geleden tipte één van mijn gewaardeerde fysiotherapeuten mij een Orthomoleculair arts. Zij heeft naast haar werk als regulier arts een (alternatieve) praktijk in functionele geneeskunde. Ik heb contact gezocht en ervaar vanaf ons eerste contact een enorme betrokkenheid en daarnaast deskundigheid. Zij adviseerde mij eerst ontlastingonderzoek te doen en dat heb ik gedaan. Inmiddels heb ik een analyse van het lab ontvangen en deze is toegelicht door de arts bij mij thuis.

Uit de ontlasting valt kennelijk veel informatie te halen.

Uit mijn analyse blijkt onder andere dat de bacteriënbalans in de darmen verstoord is en misschien wel de hoogste prioriteit is dat er een pancreasinsufficiëntie gemeten is. Dit betekent dat mijn alvleesklier nauwelijks enzymen aanmaakt en dit zou ook kunnen verklaren waarom ik sinds april diabetes heb, want de alvleesklier is ook verantwoordelijk voor het aanmaken van het hormoon insuline. Daarnaast blijkt dat ik vet niet opneem wat verklaart mijn stopverfkleurige ontlasting. Ook zijn er aanwijzingen voor voedselintoleranties.

Dus voor ik überhaupt over ga op eigen gemaakte sondevoeding is het plan om eerst enzymen aan te vullen en m.b.v. probiotica de bacterie huishouding op orde brengen. Ik heb mijn huisarts gevraagd om bloed te prikken om de waarden van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K te bepalen, want aangezien vet niet wordt opgenomen in mijn lichaam zou het goed kunnen dat er tekorten zijn ontstaan in deze vitamines en dat acties nodig zijn. Ik ga een voedselintolerantietest doen. En later weer een ontlasting (microbioom) onderzoek doen.

Er is een hoop mis denk je misschien, maar ik zie juist een hoop kansen.

Wordt vervolgd…

Hartelijk dank weer voor het lezen en tot later! 😉

Namasté

 

Topsport for Life - Ronnie Möller

Ronnie Möller
oktober 2019


Red.: Wil je op de blog reageren? Dat vindt Ronnie erg fijn! Doe dat dan door je reactie onderaan deze pagina in te voeren. Deze wordt dan door ons geplaatst.

 

>> ga hier terug naar de andere blogs van Ronnie

3 thoughts on “Blog Ronnie Möller – oktober 2019

  1. Je bent weer een hoop wijzer Ron! En na het lezen van jouw blog ik ook . Meer balans, en wie weet toch van die insuline toename af. Ben benieuwd!

  2. Een hele blog Ronnie, daar moet ik even over nadenken. Het valt me op dat je zo vermoeid bent. Ik vroeg me af al eerder, of je en in hoever je met je ogen kunt bewegen.?Maar ook dat je pancreas niet werkt of onvoldoende en daardoor kreeg je diabetes?
    Ik moet het even laten rusten. Misschien weet ik er dan iets over te zeggen. Maar heel mooi dat je er zo mee bezig bent en zoekt naar oplossingen. Rustige nacht nog en van harte groeten.

  3. Dank je voor het delen van je kennis en ervaringen. Het is geen toeval dat ik twee dagen achtereen over dit licht bij planten / voeding lees. Je hebt me overtuigd dat ik hier iets mee wil doen. Respect voor al het werk dat je verzet hebt. Veel sterkte, Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *