Racen op Zandvoort 2013 – Verslag

05_TFL_Scherm_Zandvoort2013_MG_2835

ALS-zieke Alain Turksma na zijn onvergetelijke ervaring op het circuit van Zandvoort

Zandvoort, 2 november 2013,
Het was alweer de vierde keer dat Topsport for Life in samenwerking met RensportSchool Zandvoort en CircuitPark Zandvoort het FUNevenement ‘Racen op Zandvoort’ heeft georganiseerd. Lang bleef onzeker of het wel door zou kunnen gaan, want ook in de racesport zijn de gevolgen van de economische crisis doorgedrongen. Maar ‘opgeven is ook voor ons geen optie’ en dus werden er toch wegen gevonden om het ook in 2013, weliswaar in afgeslankte vorm, door te kunnen laten gaan.

Alain Turksma: “Ik weet sinds een jaar dat ik lijd aan ALS. Vanaf dat moment ben ik er vooral mee bezig om zolang het nog gaat te genieten van het leven. Dankzij activiteiten van Topsport for Life kan ik nu dingen meemaken, die anders niet zo gemakkelijk zouden kunnen. Ik heb er altijd van gedroomd om in een echte raceauto te rijden, en vandaag is die droom uitgekomen! Wat geeft dit een geweldige kick, ik kan hier nog een hele tijd op teren.”
Bij de vierde editie van Racen op Zandvoort heeft Topsport for Life 10 mensen die levensbedreigend ziek zijn weer een prachtige dag kunnen geven. Ook de vrienden en familieleden waren meegekomen en konden ook meeracen op het circuit. Niet zo gek, want je bent nooit alleen ziek. Ook de mensen die dicht bij je staan, hebben dagelijks te maken met het ziek zijn en ook hun levens worden op de kop gezet als het slechte nieuws binnen komt.

12_TFL_Afdruk_Zandvoort2013_MG_2843

Derk Westenberg ziet zijn droom uitkomen en neemt plaats in een Porsche

Derk Westenberg, die ook ALS heeft en dit pas enkele maanden geleden te horen heeft gekregen, zal deze dag niet snel vergeten. In zijn jeugdjaren deed Derk aan autocrossen en hij heeft dus iets met snelle auto’s. Derk: “Ik had 2 grote wensen, namelijk om eens ooit in een Porsche te rijden en ook om een keer te racen op een echt circuit. Beide dromen zijn vandaag dankzij Topsport for Life in 1 keer uitgekomen! Ik ben een gelukkig man! Mijn volgende uitdaging is om bij de Tour du ALS de Mont Ventoux op te gaan fietsen. Topsport for Life gaat mij daarbij helpen. Dat is helemaal fantastisch, want de stichting is er dus niet alleen maar om leuke dingen mee te maken, maar ook om je te helpen en begeleiden bij de idealen die je nog hebt.”

Ook alle andere gasten die aanwezig waren bij de 4e Racen op Zandvoort hebben genoten. Ook al was het de hele middag droog, de herfstkou was er wel en dankzij de medewerking van het Circuitpark konden de gasten tussendoor even bijkomen in de ter beschikking gestelde VIP-box met mooi uitzicht over de pitsstraat.
Zoals het er nu naar uitziet gaat Racen op Zandvoort het volgend jaar het eerste lustrum meemaken en zal dit FUNevent een vaste waarde blijven op de kalender van Topsport for Life!

19_TFL_Scherm_Zandvoort2013_MG_2859