Verslag ‘Samen voor de wind’ – Burgemeester Grootenboer wuift ernstig zieken uit

Topsport for Life - Samen voor de wind - Burgemeester Ada Grootenboer spreekt de deelnemers toe

Burgemeester Ada Grootenboer spreekt de deelnemers toe


Oude Tonge, 29 mei 2016 –
“Weet iemand waar Piet is gebleven”? is de grap die de deelnemers aan ‘Samen voor de wind’ op hun groepsapp voorbij zien komen. De tekst gaat vergezeld van een foto van een lege rolstoel die gevaarlijk op het achterdek van motorjacht de ‘Krammer’ staat.

Piet heeft ALS en geniet, samen met zijn vrouw Jacqueline  en nog 25 andere gasten, van een dag varen op 8 zeil- en motorjachten. De dag wordt alweer voor de derde keer georganiseerd door stichting Topsport for Life, in samenwerking met WSV Oude Tonge. Piet zit inmiddels door zijn ziekte in een rolstoel, maar zit veilig op een bankje naast schipper Ad Oomens. Ook al kan hij door de ziekte nog maar moeilijk spreken en nauwelijks nog zijn armen en benen gebruiken, hij lacht mee om de grap die één van de meevarende vrijwilligers van Topsport for Life over de lege rolstoel had gemaakt. Nee, hij is niet overboord geslagen en geniet van het varen.

Burgemeester Ada Grootenboer is ’s-ochtends in de haven van Oude Tonge aanwezig bij het inschepen en wenst alle deelnemers een heerlijke dag en behouden vaart. Ze gaat ook enkele gesprekken aan met de gasten en begeleiders van Topsport for Life en is onder de indruk van de positieve sfeer die er heerst. Gerrit-Janheeft uitgezaaide prostaatkanker en ondanks de slechte perspectieven houdt hij er de moed in. “Ik wil NU leven” zegt hij met een brede glimlach, “Door alle mooie activiteiten die Topsport for Life organiseert  kan ik samen met mijn vrouw Wilma de ziekte vaak even vergeten en genieten van alle moois en van de contacten met lotgenoten. De stichting geeft ons heel veel steun bij het leven met de ziekte”.

Topsport for Life - Samen voor de wind - ALS-patiënte Conny (rechts) met dochters (v.l.n.r.) Daphne, Shanti en Celeste

Conny (rechts) met dochters (v.l.n.r.) Daphne, Shanti en Celeste

Ondertussen ziet de burgemeester hoe enkele vrijwilligers ALS-patiënte Conny aan boord helpen van kotter de Zeemeeuw. Conny heeft het er zichtbaar moeilijk mee dat zij zo afhankelijk is van anderen, maar eenmaal aan boord verschijnt ook bij haar alweer snel een brede glimlach op haar gezicht en kan wat haar de tocht naar Willemstad, samen met haar 3 jonge dochters en een begeleidster van de stichting beginnen!

Even na het middaguur lopen de schepen gezamenlijk binnen in de haven van Willemstad en worden de gasten, vrijwilligers van Topsport for Life en de schippers getracteerd op een heerlijke lunch in Restaurant Bellevue, met uitzicht op de mooie haven. Daarna wordt de terugreis naar Oude Tonge weer ingezet. Inmiddels is het gaan regenen, maar je hoort niemand daarover klagen. “Er zijn wel ergere dingen waar je je druk over kunt maken” hoor je om je heen.

Topsport for Life - Samen voor de wind - een heerlijke lunch in Willemstad

Een heerlijke en gezellige lunch in Willemstad!

 

Aan het begin van de avond is iedereen dan weer veilig en met een heel voldaan gevoel terug in Oude Tonge en wordt de dag afgesloten met een drankje in het clubhuis van WSV. Alweer ‘een onvergetelijke dag’ waarbij de ziektes even konden worden vergeten zit erop.

Topsport for Life - Samen voor de wind - Kankerpatiënt Dirk aan het roer

Dirk aan het roer

Topsport for Life - Samen voor de wind - Kankerpatiënt Dirk (rechts) geniet met volle teugen..

Dirk (rechts) geniet met volle teugen…

Topsport for Life - Samen voor de wind - kankerpatiënte Anita aan het roer

Anita aan het roer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *